Makanan masyarakat Sarawak Laksa Sarawak dan mee kolok


Laksa sarawak 100% berbeza daripada laksa-laksa di semenanjung baik dari segi 'mee' yang digunakan dan kuahnya. Laksa Sarawak, walaupun kuahnya nampak seperti kari, tetapi sebenarnya bukanlah seperti rasa mee kari. Laksa sarawak rasa lemak, dan dicampur dengan daging ayam rebus yang dicarik-carik, tauge rebus separuh masak, udang rebus, hirisan telur goreng dan beberapa bahan lain. Semasa dihidangkan, laksa sarawak dihidangkan bersama dengan sambal belacan dan limau kasturi.

Laksa Sarawak


Mee Kolok pada asalnya bukanlah makanan asal bumiputra Sarawak. Mee kolok adalah makanan yangg dibawa oleh masyarakat Cina Sarawak yangg datang berhijrah ke Sarawak. Oleh sebab itu mee kolok banyak dihidangkan di semua kedai makanan cina di Sarawak. Mee kolok antara mee yangg popular di Sarawak, dan semakin terkenal di kalangan masyarakat Melayu. Walau bagaimanapun, tidak banyak kedai makanan Melayu yang menghidangkan mee kolok dan terdapat sedikit pengubahsuaian rasa hidangan .


Terdapat beberapa istilah yang merujuk kepada mee kolok:
(i)   Mee kolok (Melayu)
(ii)  Kampua (Cina)
(iii) Mee Rangkai / Mee kering (Iban)

Kampua (Cina)
Mee rangkai (Iban)
Mee kolok (melayu)

No comments:

Post a Comment

RM1.2 JUTA ROKOK DAN BIR DIRAMPAS

SIBU: Pelbagai jenis rokok dan bir dipercayai barangan seludup yang dianggarkan bernilai lebih 1.2 juta telah dirampas oleh sepasukan ...